Cooperació

Soc Eli, i els pròxims quatre anys em faré càrrec de la secretaria de Formació de CGT Castelló i aquest ha estat el meu camí fins ara en aquest sindicat:

Quan vaig començar a formar part de CGT Castelló, l’any 2016, jo era una treballadora sense cap formació en matèria laboral, amb l’únic propòsit de millorar les condicions laborals en les quals treballàvem en Kartogroup. Vaig començar sent l’única delegada de CGT en un comité format per nou persones d’altres sindicats, bastant apoltronats en les seues butaques imaginàries que veien de sobte amenaçades les seues garanties sindicals mal enteses com a privilegis, amb la qual cosa, a més d’aprendre a defensar a la plantilla de Kartogroup, també vaig haver d’anar esquivant alguna “ganivetada” per l’esquena d’alguns dels meus “companys” de comité. Per a això vaig comptar amb l’ajuda incondicional de Joan Pinyana, un dels veterans del sindicat, que m’assessorava i guiava en aquells primers passos. Jo ni tan sols era conscient de com aquell company feia piruetes entre el seu treball, labor en el SP del sindicat i assessorar-me a mi i a qui sap quantes delegades més, a part d’en totes les coses que després vaig descobrir que s’implicava i comprometia. El mateix Joan va ser qui em va animar a participar en les primeres concentracions i manifestacions, en les quals vaig conéixer a Tamara, que en aquells dies era la primera dona que es feia càrrec de la secretaria General de CGT Castelló, una dona referent quant a combativitat social i sindical.

Més tard, en una reunió de delegades vaig conéixer a Vanesa, que ha estat al capdavant del sindicat com a secretària General de CGT Castelló fins fa molt poc, i des de llavors es va convertir en el meu suport, em va acompanyar i em va formar, sense ella ser molt conscient d’això, en això de treballar amb major autonomia enfront de noves situacions sindicals que s’anaven donant, com les segones eleccions a les quals em presentava, dirigir-me directament a la secretaria de la qual necessités alguna cosa en concret, etc. i això em va facilitar molt el treball com a delegada.

Per a mi mai va ser un problema tenir dubtes sobre algun aspecte jurídic si tenia el telèfon d’Esteban, que llavors s’encarregava de la Secretaria Jurídica, perquè donava resposta al que sabia i em donava cita perquè l’advocada em confirmés en cas de quedar-nos dubtes.

Quan acudia al sindicat per a alguna cita amb alguna de les advocades o per a alguna assemblea sempre veia a Vanesa i Esteban treballant junts per a fer-se càrrec de les cites i els temes de jurídica, parlar de si havien atés tal o tal altra persona, si havien guardat aquest o l’altre document i en quina carpeta.

Encara que els veia fer-se càrrec de tot mai havia estat conscient de quant depenia d’aquestes persones (entre altres) que aquest sindicat anara endavant, de la labor desinteressada d’aquest SP que feia que tot funcionés perquè jo, com a delegada, tingués aquesta xarxa de suport.

Ni molt menys m’havia parat a pensar en quantes factures calia classificar i comptabilitzar, de quants documents d’Excel feien falta per a tenir una millor visió d’unes certes coses, de la labor que hi havia implícita en totes les accions socials i sindicals que es duien a terme i en la seua difusió i que darrere de tot aquest treball hi havia persones que s’encarregaven quan sortien del seu treball, dedicant el seu temps lliure i caps de setmana.

I és ara, quan he passat a formar part de la Secretaria de Formació, quan m’he adonat de quant es treballa des de totes les secretaries, de forma totalment desinteressada, perquè el sindicat funcione, perquè continuem sent aquesta organització que dona suport i és centre d’accions socials i sindicals, que es gestiona mitjançant assemblees, donant cabuda a debats i opinions de tot el món i que no se sostindria sense la col·laboració de totes les persones que formem part d’ell.

En resum, CGT és una organització anarquista que se sosté sobre els principis de suport mutu, solidaritat i responsabilitat individual, i que necessita tant de suport per part de totes les persones que ho integrem com nosaltres necessitem els seus serveis sindicals, socials, de formació, etc. Qualsevol persona que s’oferisca a fer militància en el sindicat un dia atenent el telèfon, sortint a encartellar, fent difusió de les mobilitzacions i accions i assistint a elles, o qualsevol cosa que se us puga ocórrer, és benvinguda i agraïda.

Desplaça cap amunt