1r de Maig – RECUPERA LA TEUA VIDA

Per la reducció de la jornada laboral sense pèrdua de salari

A la CGT tenim clar que la reducció de la jornada laboral ja és present al debat públic. És una disputa per la riquesa i els recursos, una pugna entre la classe treballadora i el capital. Principalment parlem d’una batalla pel temps dedicat a la feina que implica també el repartiment de la riquesa que generem. Per això, per a aquest 1r de maig, volem que el debat sobre la reducció de jornada estigui més present que mai als carrers, però abans ens farem una sèrie de preguntes:

Quants dies arribes a casa rebentada després de la feina?

Quantes vegades et trobes que al final del dia, després d’haver fet la compra, preparat el menjar, netejat i organitzat les tasques de cura no tens gairebé ni temps per descansar?

Cada quant sents que no et dóna la vida per veure les teves filles i els teus fills, per cuidar els teus familiars o per tenir temps lliure?

Quanta vida passem a la feina obligats a lliurar el millor de la nostra salut i del nostre temps a canvi d’un salari que ens arriba just per poder viure i pagar el lloguer mentre els empresaris s’enriqueixen a costa nostra?

Fa més de 100 anys el moviment obrer llibertari va aconseguir conquerir la jornada laboral de vuit hores i, actualment, vam comprovar que els avenços en productivitat i tecnologia han servit exclusivament per augmentar la riquesa de manera exponencial de les grans empreses i capitalistes. Mentrestant, seguim tenint la mateixa jornada laboral. Això ha de canviar! Tal com lluitem per salaris dignes i millors condicions laborals, és el moment de donar la batalla per reduir la jornada laboral d’una manera contundent i sense reducció de salari.

Des de CGT som conscients que el desenvolupament d’aquesta reivindicació no serà senzill. Cada sector, empresa o centre de treball presenta realitats complexes i dispars i assolir una reducció de la jornada laboral implica recórrer un camí fins a arribar a una reducció de jornada molt més àmplia i contundent que la proposta pel Govern, una reducció de jornada que ens faci recuperar les nostres vides.

En què beneficiarà la reducció de jornada als i les treballadores?

Més temps lliure: per tenir temps per dedicar al que realment volem i que ens realitza com a persones, per poder posar la vida al centre.

Millor repartiment del temps en les tasques de cura a la llar: per avançar cap a un repartiment més equitatiu entre homes i dones posant en valor aquestes feines de cures tan necessàries per al manteniment de la vida.

• Desaparició de la bretxa salarial: per acostar-nos a una igualtat real de condicions laborals entre tota la classe treballadora i per igualar les oportunitats de gaudir de les millores en les condicions de treball.

• Augment del salari per hora: per millorar les condicions dels treballadors i treballadores a jornada parcial, treballar menys per treballar totes, ja que la reducció de jornada obligarà les empreses a contractar més treballadors i treballadores reduint l’atur i la parcialitat involuntària, que ara recau sobre l’esquena de les dones (1,5 milions de dones treballen a temps parcial de manera involuntària).

• Millora de la salut i seguretat laboral: per millorar la salut física i mental de la classe treballadora reduint l’estrès laboral i els accidents de treball.

• Augment de l’ocupació, tot eradicant les hores extraordinàries.

Però res d’això se’ns regalarà als treballadors i treballadores. Només ho podrem aconseguir si ens organitzem unint-nos. I és que només mitjançant l’organització i la lluita és possible augmentar els drets i millorar les nostres condicions.

No podem oblidar que la fam, l’explotació, la desigualtat, les discriminacions i la repressió juntament amb el control i la manipulació de la població són la moneda de canvi que el capitalisme empra diàriament contra la nostra classe social, la de les treballadores i els treballadors; que el saqueig dels recursos i les fonts d’energia del Sud global per part dels capitalistes és la norma. Capitalistes que propicien guerres per beneficiar-se dels recursos de les poblacions tot cometent genocidis com a Gaza.

Capitalisme basat en un creixement econòmic i una mercantilització de tots els recursos que posa en risc la pròpia vida al nostre planeta, la de la nostra espècie i la de la resta d’espècies, un fet al qual hem de posar fre, ja que és la nostra responsabilitat envers els nostres descendents deixar-los un planeta on sigui possible la vida.

Per tot això, des de CGT fem una crida a tota la societat perquè aquest 1r de maig transmetem la necessitat d’abordar la reducció de jornada sense reducció de salari amb urgència, perquè res millor que el 1r de maig, el dia de la treballadora i del treballador, per lluitar per transformar aquesta realitat sense futur i començar a construir una societat basada en la solidaritat, el suport mutu i l’autogestió. Rebutgem la partitocràcia burgesa que ens converteix en mers votants i subjectes passius, així com el sindicalisme institucional i aburgesat que és mera corretja de transmissió del poder econòmic i polític.

Des de l’anarcosindicalisme, l’anarcofeminisme i el món llibertari aquest 1 de maig de 2024 seguim reivindicant serveis públics de qualitat i pensions dignes, l’avenç en l’edat de jubilació i l’aplicació de coeficients reductors en feines d’alta penositat, acabar amb la bretxa salarial entre homes i dones, posar fi a les desigualtats i exigim els drets de les persones migrants i la fi d’aquest capitalisme salvatge. Per la recuperació dels drets laborals perduts reforma rere reforma.

TREBALLAR MENYS PER TREBALLAR TOTES

Desplaça cap amunt